divendres, 31 de desembre del 2010

Tàrtar de tonyina

Anar al mercat en un dia com avui és un acte de reconciliació amb la humanitat. Un munt de gent que no ha vist tallar un lluç en sa vida, o que pensa que el pollastre ja ve a bocinets i en safates de naixement, s'acosten a comprar unes gambes ben impressionants o un pollastre de l'Empordà per un preu desorbitat. La setmana que ve ja no hi haurà tanta gent, però fa goig de veure el mercat tan ple i els carnissers, pollastrers i peixaters fent calaix i intentant treure un somriure entre tant cansament.

El preu avui a la peixateria era força fora del comú, però encara he trobat unes galeres que saltaven per fer un fumet pel dinar i uns talls de tonyina que usarem per repetir el tàrtar que tant d'èxit va tenir com aperitiu el dia de Sant Esteve (i així, amb aquesta recepta, compleixo la promesa feta entre copa de cava i copa de cava, ok, M.?). Un apreitiu senzill i perfecte per una trobada amb amics com la d'aquest vespre a casa. La recepta l'he adaptat lleugerament de les Guies gastronòmiques de Catalunya (comarca del Baix Penedès)

  • Un parell o tres de talls gruixuts de tonyina (un dit).
  • Un trinxat molt finet de ceba tendra, cogombrins en vinagre i tàperes. Ben finet. En total, unes tres cullarades.
  • Mostassa groga de Dijon.
  • Xerès fino.
  • Suc de llimona.
  • Vinagre de vi.
  • Oli d'oliva.
  • Tabasco o qualsevol salsa picant.
  • Vinagre balsàmic de Mòdena.
Molt senzill. 
  1. Per poder tallar la tonyina bé, la deixem al congelador unes hores, i la treiem quan l'hàgim de trinxar. Això ho fem deixant trossos ben petits però no microscòpics. Suposo que amb una aparell tipus "123" també pot quedar bé, però m'agrada que quedin talls una mica visibles i no massa desfets.
  2. Preparem la salseta barrejant 3 cullarades del trinxat de vegetals, 2 culleradetes de mostassa, 1 de xerès, 1 de suc de llimona i 1 de vinagre de vi.
  3. Afegim tabasco i sal fins que ens agradi.
  4. Barrejem els dauets de tonyina amb la salsa i ho deixem a la nevera fins que ho hàgim de servir.
  5. A l'hora servir, usem uns emplatadors de can Gadgets de Cuina, i al damunt hi afegim un rajolí de vinagre de Mòdena i ho cobrim, si en tenim, amb alguna mena de caviar (no feu servir ous de lumpus, que són massa petitets i sense gust). Una alternativa és afegir-hi una picada finíssima d'enciam i escarola.
  6. Ho servim amb unes torradetes i que cadascú se'n posi tant com vulgui. Volarà, us ho asseguro.

1 comentari:

Marta ha dit...

Moltes gràcies per la premura! Llàstima que la peixateria ja és tancada i hauré d'esperar a fer-ho...

Bon any 2011! Una abraçada

M

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails